X4 – Fyra anledningar att utveckla dina kunskaper. Större möjligheter att tjäna bättre. Få en annan position. Söka ett nytt jobb. Behålla det du har.

Spaningar och nyheter från Xpectum.

Läs om vad som händer hos oss, reflektioner från omvärlden och nyheter i utbildningsbranschen.

Vad krävs för att jobba med bokföring?

Det finns inga krav på formell utbildning för att jobba med bokföring, men det är starkt rekommenderat och ofta ett krav hos arbetsgivarna. För att arbeta med bokföring krävs att du besitter kunskap inom ekonomi och bokföring, och att du är kunnig inom olika ekonomiska system.

Ett företag har många regler att förhålla sig till och att den ekonomiska delen, och bokföringen gått rätt till, är en ytterst viktigt del. Därför bör den som arbetar med bokföring vara kunnig kring vad som ska göras, hur det ska göras och när det ska göras. Bokföringen ska följa så kallat god redovisningssed och förhålla sig till föreskrivna regler inom bokföringslagen och skattelagstiftningen.

Bland annat ekonomiassistensutbildning och utbildning till redovisningsekonom hittar du hos Xpectum. Här får du lära dig allt du behöver för att kunna arbeta med bokföring, och du utbildar dig på den tid och i den takt som passar dig.

Formell utbildning

Krav på formell utbildning finns som sagt inte, men för att kunna arbeta inom ekonomi och bokföring är dock dock ändå nästintill ett måste att ha utbildning.

  1. Eftergymnasial utbildning: Många arbetsgivare föredrar kandidater som har genomgått en eftergymnasial utbildning inom ekonomi, till exempel en yrkeshögskoleutbildning eller en högskoleexamen i företagsekonomi. Dessa utbildningar ger en solid grund i bokföringens principer, lagar och regler, samt praktisk erfarenhet genom övningar och projekt.
  2. Certifieringar: Certifierade program, som de som erbjuds av Xpectum, ger en specifik inriktning och praktisk träning som kan vara mycket värdefull på arbetsmarknaden. Certifieringar visar att du har både teoretiska kunskaper och praktisk förmåga att hantera bokföring och redovisning.

Erfarenhet

Många arbetsgivare värdesätter praktisk erfarenhet. Detta kan erhållas genom praktik, deltidsarbete eller volontärarbete inom ekonomiadministration. Erfarenhet visar att du kan hantera de dagliga uppgifterna som in- och utbetalningar, fakturering, och löpande bokföring.

Om du inte har möjlighet att genomgå en formell utbildning, finns det många kortare kurser och självstudieresurser som kan ge dig grundläggande kunskaper i bokföring. Dessa kan vara en bra start och kan komplettera praktisk erfarenhet, det är dock alltid bra att ha en mer genomgående utbildning också.

Lagkrav

För att arbeta med ekonomi i Sverige finns inga lagstadgade krav på formell utbildning. Däremot finns det många lagkrav kring hur ett företag ska redovisa sin ekonomi och det är därför viktigt att ha kännedom om de lagar och regler som styr bokföringen.

Är det enkelt att få jobb som ekonomiassistent, redovisningsekonom eller andra ekonomiska tjänster?

Ekonomiassistent

Att få arbete som ekonomiassistent är relativt lätt om du har rätt utbildning och erfarenhet. Oberoende vilken bransch ett företag är inom behövs alltid någon som tar hand om dagliga transaktioner och ekonomin.

Redovisningsekonom

För dig som vill arbeta som redovisningsekonom kan arbetsmarknaden vara något tuffare, men det finns ändå många jobb att välja mellan om du har rätt utbildning. För att arbeta som redovisningsekonom måste du ofta besitta djupare kunskaper än som ekonomiassistent och således kan även lönen vara högre.

Andra ekonomitjänster

För den som är utbildad inom ekonomi finns det ofta stora chanser att arbeta inom även andra ekonomiska områden. Generellt sett finns det hög efterfrågan om ekonomisk expertis inom de flesta sektorer och att välja en karriär inom ekonomi är oftast ett säkert val.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna för någon som arbetar med bokföring kan variera beroende på företagets storlek och bransch. För en ekonomiassistent inkluderar dessa ofta hantering av in- och utbetalningar, fakturering, löpande bokföring, avstämningar och rapportering. Att se till att alla betalningar registreras korrekt och att alla inkomster och utgifter dokumenteras noggrant är centrala delar av arbetet.

För en redovisningsekonom kan arbetsuppgifterna vara mer avancerade och omfatta budgetering, analys av ekonomiska rapporter, upprättande av bokslut och årsredovisningar samt skatteplanering. Redovisningsekonomer har ofta en mer strategisk roll inom företaget och arbetar nära ledningen för att säkerställa att ekonomin är i ordning och att företaget följer alla lagar och regler.

Att arbeta inom bokföring och redovisning erbjuder många möjligheter för den som är intresserad av ekonomi och siffror, och det är ett yrke där det alltid kommer att finnas behov av kompetenta och noggranna medarbetare.

Öka din sanna potential med våra kompetenshöjande utbildningar.

Alla våra 26 kurser är utformade av experter och yrkesverksamma inom varje specialområde. Vi använder förenklade metoder och presentationer för att göra inlärningen lustfylld och effektiv. Du studerar alltid på dina egna villkor, när du har möjlighet och inom din egen tidsram. Alla våra kurser är på distans, tidsflexibla, med personlig support och flera är också certifieringsbara. Fler än 15.000 studenter har examinerat sig hos oss sedan 1996.