Är det stressigt att jobba som redovisningsekonom?
Att arbeta som redovisningsekonom är generellt sett inte ett stressigt arbete, arbetsbördan kan dock ofta ökas under vissa perioder, såsom vid bokslut och årsredovisning. Ett arbete som redovisningsekonom är ofta ett givande, lärorikt och utmanande arbete.
Redovisning är en viktig del av företagets verksamhet, vilket innebär att det ofta finns höga krav på noggrannhet och tidsplanering. Det kan för vissa innebära stress att känna ett stort ansvar för företagets ekonomi, medan det för andra känner ärofyllt och utmanande och intressant.
På Xpectum erbjuds du en utbildning där du efter avklarade kurser besitter all kunskap som behövs för att du ska känna dig bekväm, säker och kunnig inom ditt framtida yrke. Läs mer om vår utbildning till certifierad redovisningsekonom, på distans.
Vad gör den som jobbar som redovisningsekonom?
Den som jobbar som redovisningsekonom ansvarar för att hantera företagets ekonomi och se till att alla finansiella transaktioner registreras korrekt. Detta innebär att man dagligen arbetar med löpande bokföring, hantering av kund- och leverantörsfakturor, samt förbereder bokslut och årsredovisningar. Arbetet kräver en hög grad av noggrannhet och förståelse för företagets finansiella flöden.
Förutom de tekniska aspekterna av redovisning, arbetar redovisningsekonomer också med att analysera företagets siffror och ge råd om ekonomiska beslut. Detta innebär att man ofta behöver kunna förklara komplexa ekonomiska begrepp för andra delar av företaget, vilket ställer krav på god kommunikativ förmåga. Jobbet som redovisningsekonom kan vara väldigt varierande, beroende på vilket bolag man arbetar hos, men i grunden handlar det alltid om att säkerställa att företagets ekonomi sköts på ett korrekt sätt.
Finns det många jobb som redovisningsekonom?
Arbetsmarknaden för redovisningsekonomer är idag väldigt stark, och det finns många jobb att välja mellan. Behovet av kvalificerade redovisningsekonomer är stort, både hos mindre bolag och större företag. Det innebär att du som utbildar dig till redovisningsekonom har goda chanser att hitta rätt jobb, oavsett om du vill arbeta på en mindre byrå, ett stort bolag, eller kanske starta eget och erbjuda redovisningstjänster till olika kunder.
I stora städer finns det ofta stor efterfrågan på redovisningsekonomer både direkt inom företag, och inom ekonomiföretag som i sin tur lejer ut sin arbetskraften. Även i mindre städer finns det arbetsmöjligheter, dock inte i samma utsträckning. Samtidigt är konkurrensen mindre i mindre städer, vilket i sin tur leder till att möjligheterna i stort ser likadana ut.
En av anledningarna till att det finns många jobb inom redovisning är att alla företag, oavsett storlek, behöver hålla ordning på sin ekonomi. Det innebär att redovisningsekonomer är efterfrågade i alla branscher, vilket ger stor flexibilitet och möjligheter att byta karriärinriktning eller utvecklas vidare inom yrket. Dessutom finns det möjlighet att specialisera sig inom olika områden, som skattefrågor eller internationell redovisning, vilket kan ge ännu fler karriärmöjligheter och en högre lön.
Tre frågor om redovisning
Är det svårt att bli redovisningsekonom?
Att bli redovisningsekonom kräver att man har ett intresse för siffror och ekonomi, samt en vilja att lära sig. Utbildningen är utmanande men klart genomförbar, särskilt om man väljer en utbildning via xpectums upplägg, som kombinerar teori med praktiska övningar.
Hur ser en vanlig dag ut för en redovisningsekonom?
En vanlig dag som redovisningsekonom kan innebära allt från att arbeta med löpande bokföring till att förbereda bokslut och årsredovisningar. Arbetet är varierande och kan ibland vara hektiskt, men det ger också en känsla av att vara en central del i företagets verksamhet.
Vad är det bästa med att jobba som redovisningsekonom?
Många som jobbar som redovisningsekonom uppskattar att jobbet innebär ett stort ansvar och att det finns möjlighet att påverka företagets ekonomiska beslut. Arbetet är väldigt mångsidigt och man får möjlighet att arbeta med många olika aspekter av företagets ekonomi.